Черноморец е разположен на полуостров в Созополския залив, точно срещу стария Созопол и остров „Свети Иван”. Намира се на 25 км южно от Бургас и на 7 км северно от Созопол.

Градчето разполага с общо пет плажни ивици,четири от които са с просторни пясъчни плажове, а единият с красиви скали.

Централният плаж е със златист пясък, топли плитки води, удобен за семейства с деца .От него се вижда Слънчев бряг, Несебър и Поморие.

Крепостта „Червенка“е изградена в западната част на Созополският залив на нос „Хрисосотира” (дн.”Червенка”) върху основите на старо антично селище. При археологически проучвания през 2014 г.е разкрито трасето на западната крепостна стена с две кули. Стената прегражда най-тясната част на полуострова. Археологическите находки доказват че крепостта функционира до първата половина на VII век, когато е разрушена и изоставена при нашествията на авари и славяни. През средновековието на това място е съществувал манастирът „Свети Никола”, около който се създава и развива в следващите векове селото „Св. Никола”(дн. Черноморец).

Плаж Вромос е с огромна плажна ивица,сребрист пясък, водата е топла, спокойна – в началото плитка, удобна за по-малките деца. От плажа се виждат Бургас, Сарафово и Атия.

Плаж к-г Градина, според мнозина най-хубавият плаж в България се намира на 4км. Той е един от най-старите и известни къмпинги по Българското Черноморие. Това е мястото, където вече четири поколения къмпингари изкарват цяло лято, откъснати от градския стрес и ежедневие – в хармония с морето и природата и гледка към вълните и остров Св. Иван.

„Градина“ се намира в южната част на Българското Черноморие, в залива между градчетата Черноморец и Созопол, по-близо до Черноморец, само на 30 км южно от Бургас. Достъпът до него е от първокласния път Бургас – Приморско.

Разположението на къмпинг „Градина“ до едни от най-древните места в България – историческия град Созопол и Несебър, го прави още по привлекателен за туристи от цял свят.

Плажът на скалите е особено привлекателен за любителите на усамотението. Освен прекрасните плажове Черноморец разполага с множество ресторанти, бистра и кафета. Организират се концерти на известни изпълнители и танцови групи. Търговските улици са изпълнени с богато разнообразие на стоки и вкусни храни. В централната част на градчето се намират аптеки, медицински център, кино и удобна транспортна връзка с автобуси и таксита.

Празници на изкуствата „Аполония“, или само „Аполония“, е български културен фестивал, провеждан ежегодно в гр. Созопол. Основната идея на фестивала е съхраняване на културните традиции и подкрепянето на новите таланти. Фестивалът се провежда с продължителност, определена от организационния комитет.