ЗАЛИВ ВРОМОС

Заливът Вромос се намира на 22 км южно от град Бургас и на 16 км северно от курортния град Созопол, западно от град Черноморец.

Площта му е изчислена на 203 944 кв.м. Във водите на този интересен и уединен залив се разкриват изумителни факти и тайни от живота на нашите предци. Водите на залива са тъмни и дълбоки и очаквано пазят богата история.

Красивата местност в близост до курортния град Черноморец е популярна сред туристи, които се наслаждават на малкия пясъчен плаж, известен като плаж Вромос, на този залив през летния сезон.

Оказа се обаче, че този район е наситен с древни находки, чиято възраст надхвърля 2000 години. Част от тях почиват на дъното на морето. Археологическите разкрития предизвикват интереса на много учени и археолози. Открито е древно търговско селище, останките от което носят паметта на един изгубен свят. Находките от това древно място са разпръснати по дъното на морето на юг от крепостта Акра, която също се превърна в обект на проучвания.

Учените предполагат, че това е някакъв крайбрежен пазар, емпориум. Емпориумът е вид търговски пункт или пазар в древността. Откритият в залива Вромос емпориум, всъщност някога е обслужвал населените места от района на днешния град Черноморец и по-късно бил погълнат от морските води. Вероятно в залива Вромос са акостирали малки товарни кораби от близки и отдалечени места. Доказателство за това предположение са много добре запазени предмети от различни епохи, открити от подводната експедиция на Националния исторически музей в района на морския риф на залива Вромос. Според археолозите, тези находки доказват, че това място е кипяло от живот и там се е извършвал масов обмен на различни култури. Тържището датира от преди цели 26 века.

Уникални предмети се съхраняват в хипнотизиращия подводен свят, скрит под вълните на залива Вромос. Морето е запазило гръцки и ранни римски амфори, датиращи от 5 век пр. Хр. Открити са и редица човешки кости както в морето, така и в крайбрежната земя. Каменна котва изуми изследователите, радващи се на разнообразието на откритите предмети и пособия. Възрастта на тази котва е от Х век. Предполага се, че този тип котви са сред най-ранните котви, използвани по българското Черноморие.

Посещавайки залива Вромос, няма да се наситите на чудесната природа и тайнството на водите му.

Ако сте решили да посетите залива Вромос, то не пропускайте да отседнете при нас в Хотел Адена.

Използвана снимка: Гергана Стоянова