КРЕПОСТ АКРА

Крепостта Акра се издига на нос Акин. Този нос има продълговата и тясна форма и се разполага в северната част на Бургаския залив като е част от полуостров Акра.

Нос Акин е имал и други наименования като „Свети Никола”, както и по-старото „Афиболо”. В близост се намира военноморска база като първите археологически находки от крепостта Акра са забелязани именно от военните.

Скалите на нос Акин се извисяват над морските води като достигат до двадесет метра височина. Името на носа идва от древните гърци, които виждали в неговата форма извито острие, част от военния атрибут на смъртните им врагове, а именно – част от персийски меч. Това и означава в превод.

Необикновено силна морска буря, разразила се във водите на Черно море, запратила в непристъпните скали кораба „Смели” през далечната 1943 година. При корабокрушението загинали петнадесет български моряци, служещи на военноморските сили. Паметна плоча е издигната в тяхна чест и военните кораби, минаващи покрай нос Акин, спускат флага си, за да отдадат уважението и почитта си към паметта на загиналите.

Камъните, съграждащи древната крепост Акра, която величествено се издига на нос Акин, дълго време се предполагаше, че са поставени един върху друг, за да дадат началото на крепостната стена през ранновизантийските векове и по точно през шести век от новата ера. Стената, а по-късно и крепостта са построени в служба на древен град, чийто останки са не само на брега, но и под водите на морето.

Интересен факт е, че според археологическите проучвания крепостта Акра не е била обект на нито едно нападение и високите зидове не са видели битка и не са попивали кръвта на защитниците. Към днешна дата имаме запазени около петдесет метра дължина на крепостната стена, която на места достига четири метра височина.

Главната бойна кула е издигната с такава позиция, че да обхваща защитата на крепостта по сухоземен път. Открита е и бойна кула, чийто останки са вече под морското равнище, което е променило нивото си през изминалите векове от построяването на крепостните стени на Акра. Защитния камък е подложен на реставрация, за да се запази възможно най-дълго за поколенията историята на древните.

Последните проучвания и работни изследвания върху останките на крепостта Акра, както и околностите й, доказват обаче, че нейната възраст надхвърля всякакви очаквания. Погледът в миналото чрез древните камъни достига чак до Троянската война, което пък поставя крепостта сред едно от първите места по произход на древните постройки, запазени до днес.

Ако сте решили да посетите крепостта Акра, то не пропускайте да отседнете при нас в Хотел Адена.