МУЗЕЙ „СВЕТИ НИКОЛА” В ЧЕРНОМОРЕЦ

Науката археология е свързана с изследването на човешката дейност чрез възстановяването и анализа на материалната култура на народите. Археологическите записи се състоят от артефакти, архитектура, екологични факти и културни пейзажи.

Археологията може да се разглежда както като социална наука, а така също и като отрасъл на хуманитарните науки. Тя ни води назад по стъпките на нашите предшественици. Археолозите изучават човешката праистория и история. „Тези, които не могат да си спомнят миналото, са осъдени да го повторят”. – е казал Джордж Сантаяна.

Музеят „Свети Никола” в Черноморец е изграден съвсем наскоро, за да предложи на съвременниците и поколенията напред записите на историята, с които е богат районът на Черноморец. Разкритията и археологическите находки са безбройни и се откриват както на сушата, така и по морското дъно. Неизбежна е идеята за създаването на музей, който да приюти и покаже многобройните доказателства за пълната с живот история на тази част от нашето Черноморие.

Музеят се намира близо до централната част на Черноморец в нова сграда. Разделен е на две, за да представи два дяла от намерените исторически записи. Археологическата част представя находки, които ни разкриват годините и културното развитие назад във времето на хората, обитавали тези места.

Етнографския дял е експозиция, която ни говори за обичаите и бита на тогавашното население. В музея са изложени монети, амфори, съдове, оръдия на труда, котви, накити, облекла. Всичко свидетелства за начинът, по който населението е преживявало и битувало. Историята говори за развитие на риболова, земеделието, животновъдството и занаятите, наличието на бойни съоръжения.

Музеят „Свети Никола” е още една крачка към пълноценното развитие на туризма в страната ни, доказателство, че почивката също може да се съчетае с приятно и любопитно пътуване към познанието, за да разширим кръгозора си за нови хоризонти и ние като българи да се гордеем още повече с богатата си на история земя.

Музеят отваря врати през 2014 г. и към днешна дата разглеждането на експозициите е напълно безплатно. Целта е да се популяризира посещаването му и да обогати възможно най-много хора с историческите ценности.

Музеят „Свети Никола” в Черноморец е просторен и светъл, а представянето на находките започва още пред централния вход, където са изложени различни каменни късове от исторически постройки.