РАЙСКАТА ГРАДИНА В ЧЕРНОМОРЕЦ

Вярата е мощно и чудодейно средство. Християнската вяра е сила, която управлява света. Църквата е измислила различни прийоми, за да привлича хората към лоното си. В самото начало, в учението на Иисус Христос, любовта е била водещата насока. В последствие, за да завладява света, Църквата подчинява със страх. В днешни времена, когато науката измества вярата, самата вяра остава в сърцата на хората с пълното им съзнание за това, че тя няма нужда от доказателства и се храни само със собствената си енергийна природа.

Храмовете са мястото, което зареждаме себе си като хора и намираме твърдината, ако сме полетели твърде нависоко или надълбоко. В Черноморец има един храм, който кани свои и чужди с гостоприемството и красотата на природата. Градина, Райска градина за слава на Бога обгражда свещената постройка.

Красотата на градината на църквата „Свети Никола” в Черноморец се носи навред като ухание и гледка. Прекрасните растения в този земен рай не са подбрани случайно. Мирта – споменаването на масло от мирта в Библията е многократно.

Произходът й е средиземноморски. Този вечнозелен храст избуява до пет метра на височина и вирее в черноморската Райска градина. Тръненият венец е посаден така, че расте от двете страни на пътеката, която води към входа на храма. Euphorbia milii (корона от тръни, Христовото растение, Христовия трънен венец) е вид цъфтящи растения, родом от Мадагаскар. Предполага се, че видът е въведен в Близкия изток още в древни времена и легендата го свързва с короната от тръни, носена от Христос.

В Райската градина в Черноморец се отглеждат с внимание и любов палма и плачеща върба, също растения често споменавани в библейския разказ. Маслинови дръвчета красят с изяществото си тази градина – истинско къс от Рая. Билкови ухания се стелят във въздуха, примесени с неповторимия аромат на рози. Розата е цветето-емблема на християнството, големият му символ. Червените цветове на розата са олицетворение на Христовата кръв, пролята на кръста, олицетворение на Божията любов. Момината сълза блести с белите си сълзички като мъката, изплакана от Мария Магдалена.

Не само растения, носещи символика се радват на любовта и грижата на служителите в храма. Много са и уникалните видове като френска вишна, желязно дърво, попска круша и естествено Райска ябълка.