ЧЕРНОМОРЕЦ – ЦЪРКВА СВЕТИ НИКОЛА

Църквата „Свети Никола” е построена през 1849 г., съвсем близо до брега на Черно море.

Реликва на самия светец е дадена на храма от базиликата „Сан Никола“ в Бари, Италия, през 2014 г. Черноморец е известен като Свети Никола. Настоящото му име, Черноморец, означава „черноморски човек“. Именно в Черноморец се намира тази източноправославна църква, посветена на градския патрон Свети Николай. Църквата е построена в красива градина, наречена „Райската градина“. Храмът „Свети Никола” е построен от камък.

Историята на самия град Черноморец започва през 1728 г. Това невероятно малко градче се намира на южния край на подковата, която образува Бургаския залив. Още в древни времена гърците го нарекли „Свети Никола“. През 1994 г. пожар е унищожил зданието, но по чудо дървеният кръст и иконата на Свети Никола останали непокътнати. Жителите на Черноморец възстановяват храма със собствени средства и усилия. Православната църква „Свети Никола“ в Черноморец обслужва общността в морския град, ангажирайки и насърчавайки жителите на града за една промяна в живота им, през който да пътуват с чудото на християнската вяра.

Църквата „Свети Никола“ в Черноморец се стреми да бъде любяща, приятелска грижа, чието послание е смиреност пред Бога и битие, отдадено на миролюбиво съжителство, поставяйки като приоритет учението на Библията и примера на Исус. Мисията на храма е да въздейства и да обновява Черноморец с трансформиращото послание на божия син чрез думи и действия. Всеки е добре дошъл в него, за да се удиви на чудото на вярата.

Историята, която се предава от уста на уста разказва за една легенда, според която водната стихия на Черно море стоварила яростта си върху малко корабче и разбила плавателния съд в скалите на Созополския залив. Гръцки моряци пътували на него и вероятно само по волята на съдбата оцелели и стъпили на брега. Изтощени от усилията, те прекарали нощта под открито небе, а на другия ден се опитали да открият и да запазят нещо от багажа си, изхвърлен на брега. Така попаднали на непокътнатата икона на свети Николай, покровител на рибарите, моряците и търговците, обичайно съпътстваща всяко морско пътешествие. С вяра, че Чудотворецът им е помогнал, гръцките моряци оставили свещеното изображение на местните жители, които им помогнали да поемат обратния път към дома. Така, в името на чудотворното спасение, хората съградили храма „Свети Никола”, а по-късно и самото селце се прочуло с това име. Годината, в която е прекръстено на Черноморец е 1951-ва.